Covey

Persoonlijk leiderschap & Covey in de 21e eeuw

Hoe de 7 eigenschappen relevanter zijn dan ooit
‘Ik heb even de zaag aangescherpt’, ‘Is het belangrijk, of alleen urgent?’, ‘Kan ik hier zelf invloed uitoefenen?’ Heb je mensen dit soort taal horen gebruiken? Grote kans dat ze de The 7 habits of highly effective people’ van Steven Covey hebben gelezen. Het boek dateert uit 1989 maar is ruim 3 decennia en meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren later nog steeds razend actueel. Ook jij kunt vandaag al beginnen met toepassing van de magische, 7 eigenschappen.

Tijdloze principes voor persoonlijk leiderschap

De 7 eigenschappen van Covey zijn gebaseerd op het gedachtegoed van grote denkers die hij bestudeerde en interviewde. Het overkoepelende thema is persoonlijk leiderschap: verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen situatie.

Succes is een levenshouding

Covey gaf de maatschappelijk gangbare definitie van succes een nieuwe wending en meet het af aan levenshouding. Prestatie, vaardigheden en status komen in zijn woordenboek onder ‘succes’ niet voor. Je bereikt succes door te werken aan jouw eigen fundament en overtuigingen. Eigenschappen, of ‘habits’ in het Engels, zijn hiervoor de sleutel.

Veranderen begint bij jezelf

Wat je ook wilt veranderen, het lukt alleen als je begint bij jezelf. Om het concreet te maken: begin bij je eigenschappen. Dit is automatisch gedrag waarover je niet al te hard meer hoeft na te denken in de dagelijkse praktijk. Dit heeft zeker een functie, maar kan ook tegen je werken als je verder wilt groeien. Niet voor niets is de basis van persoonlijk leiderschap ‘begin bij jezelf’ (de boomstam in het plaatje). Maar zoals een oud Afrikaans gezegde luidt: ‘’Wil je snel, ga alleen. Wil je ver, ga samen’’. Als je echt wilt groeien, is samenwerking belangrijk. Daarover gaan eigenschappen 4 t/m 6. Eigenschap 7 gaat weer over zorgen voor jezelf.

  1. Wees proactief

De basis van alles gaat over invloed. Je kunt pas iets veranderen als je het ziet als jouw verantwoordelijkheid. We schreven een aparte blog over deze cruciale eigenschap. Met de tips & tricks kun je zelf aan de slag om volledig naar dit principe te leven. Spoiler alert: het begint met de vraag in hoeverre je tijd besteedt aan zaken waarop je invloed hebt.

  1. Begin met het einde voor ogen

Effectieve mensen beginnen altijd met een gedetailleerd einddoel. Dit geldt zowel voor werk als privé. Hoe ontdek je dat doel? Stel je voor dat je met pensioen gaat. Wat zeggen mensen in hun speeches over jou? Welke momenten en foto’s wil je uitgelicht zien? Maak de koppeling met je leven nu. In hoeverre is jouw huidige gedrag in lijn met het doel dat je voor ogen hebt?

  1. Belangrijke dingen eerst

Meer nog dan in 1989 hebben we in de 21e eeuw last van information overload. Prioriteiten stellen is daarom essentieel. Covey stelt dat de oplossing niet is om prioriteit te geven aan wat op je planning staat. Plan liever je prioriteiten. Het kwadrant dat hij hiervoor hanteert is ontwikkeld door generaal Eisenhower. Hij verplaatste in de tweede wereldoorlog de Geallieerden troepen onder grote tijdsdruk. Effectieve mensen besteden tijd aan zaken die belangrijk voor hen zijn, niet perse urgent. Denk eens terug aan jouw afgelopen twee weken; in welk kwadrant spendeerde jij tijd? Vraag jezelf vanaf nu bij iedere taak af: is het belangrijk? En urgent?

–De eerste drie eigenschappen gaan over jouw persoonlijke groei. Maar we hebben ook anderen nodig om onze doelen te bereiken. Daarover gaan eigenschap 4, 5 en 6.–

  1. Denk win-win

Stop met het denken in termen van competitie, start met denken in termen van creatie. Allebei een beetje toegeven in een onderhandeling lijkt misschien slim, maar is geen win-win strategie waarmee je langetermijnrelaties bouwt. Stel, je laat twee zussen een sinaasappel delen. Ze kunnen allebei een helft nemen, maar dat is niet optimaal. De kunst is tot een derde alternatief te komen, naar synergie te zoeken. Dat lukt als je de onderliggende belangen kent. Zo wil zus 1 sap maken van de sinaasappel en de andere wil de schil raspen in een taart. Daar ligt een win-winsituatie in verscholen.

  1. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Bijna alle problemen komen voort uit gebrekkige communicatie. We hebben dan wel 2 oren en 1 mond, in de praktijk is onze neiging groot toch vooral die mond te gebruiken en te reageren. Terwijl we de ander pas kunnen begrijpen als we echt luisteren. Vraag jezelf in iedere interactie af: Luister ik om deze persoon écht te begrijpen of luister ik om te reageren? Waar luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat echt contact.

  1. Synergie

1+1=3, soms zelfs meer. Synergie betekent dat je vanuit creatieve samenwerking een resultaat bereikt dat groter is dan de som der delen. Het gaat om het respecteren en waarderen van verschillen. Synergie vraagt om mensen die luisteren naar elkaar, dingen door de ogen van de ander zien. Je gebruikt dan elkaars kennis en kunde om samen tot grote hoogte te stijgen, schijnbaar moeiteloos. ‘Schijnbaar’, want er gaat hard werk achter schuil. Daarover gaat de laatste eigenschap.

  1. Houd de zaag scherp

Besluit je wel eens door te rijden terwijl de tank van je auto bijna leeg is, gewoon omdat je even te druk bent? We begrijpen allemaal dat je daarmee op de vluchtstrook strandt. Effectieve mensen checken regelmatig de ‘meter’, nemen afstand van zichzelf en hun werk. Ze kijken waar ze de spreekwoordelijke zaag kunnen scherpen zodat ze effectiever zijn en meer regie hebben op hun eigen leven.

De 7 eigenschappen van Covey eigen maken?

Wij zijn gedreven om het gedachtegoed van Covey binnen jullie organisatie te laten doorleven, met onze opleidingsprogramma’s op maat rondom dit thema.

Benieuwd wat we hierin voor jullie kunnen betekenen, met onze opleidingsprogramma's op maat

Benieuwd wat hierin voor jullie kunnen betekenen?

Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts.
Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts