Geluk

Geluk zit niet in een hoekje, maar in een cirkel

Vergroot jouw cirkel van invloed en geluk met een proactieve houding
Je staat op kantoor, het is maandagochtend. Je zit je al de hele rit naar kantoor te verheugen op die eerste koffie. Die gaat jou door deze ochtend heen helpen. Je hebt expres thuis nog geen koffie genomen; op kantoor zijn de bonen vers en hebben ze een speciale melkopschuimer. Bij aankomst zie je niemand bij de automaat. Verdacht! Als je dichterbij komt, zie je waarom: de automaat is buiten gebruik. Stuk. Wat denk en doe je?

Pech of geluk bepaal je deels zelf

Het antwoord op de vraag die we hierboven stellen is belangrijk. Voor het verloop van jouw maandagochtend, jouw humeur, persoonlijke effectiviteit en ook voor jouw algehele levensgeluk. Pechvogels en geluksvogels hebben namelijk iets gemeen: hun eigen gedrag bepaalt voor een groot deel de mate van pech of geluk. Je hebt simpelweg veel meer invloed dan je zelf denkt.

Gelijke omstandigheden, andere ervaring

Twee verschillende mensen kunnen exact dezelfde omstandigheden compleet anders ervaren. Zie jij die kapotte koffieautomaat als een kans om een frisse neus te halen en een wandelingetje te maken naar de supermarkt? Of bel je Facilitair om een klacht in te dienen en reageer je de hele dag jouw cafeïnetekort af op collega’s?

Jouw ervaring begint met jouw houding

Jouw eigen houding bepaalt jouw ervaring in situaties. Interessant, vind je niet? Dat betekent dat je ook zelf de regie kunt pakken op situaties die je gevoelsmatig ‘overkomen’. De sleutel zit in de vraag of je een proactieve of reactieve houding aanneemt. Niet voor niets is ‘wees proactief’ de eerste van zeven gewoontes die Steven Covey noemt in zijn internationale bestseller The Seven Habits of Highly Effective People:

  • Proactiviteit betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen leven en gedrag en je niet laat leiden door omstandigheden. Je herkent deze mensen (en jezelf?) aan uitspraken die beginnen met: ‘Ik doe…’, ’Ik ga…’, ‘Ik wil…’.
  • Reactieve mensen laten hun gedrag afhangen van de omstandigheden, andere mensen of gevoelens die ze op dat moment ervaren. Je herkent ze aan ‘Ik moet…’, ‘Hij maakt me kwaad’ en ‘Ik kan er niets aan doen, daarvoor moet je bij … zijn’.

De geluksvraag: heb ik er invloed op?

Proactieve mensen richten zich op wat hun ‘cirkel van invloed’ ligt en dat geeft een positieve ervaring. Covey definieert twee gerelateerde cirkels: die van invloed en betrokkenheid. De cirkel van invloed, de naam zegt het al, gaat over alles waarop jij invloed hebt. Bijvoorbeeld wat je eet, met wie je omgaat, hoeveel je slaapt en waar je werkt. Daarbuiten ligt jouw cirkel van betrokkenheid, met dingen waarop je geen invloed hebt. Denk aan het weer, gedrag en problemen van anderen of de politieke situatie.

Vergroot je cirkel van invloed

Het is logisch dat je een positievere ervaring hebt als je je richt op dingen waar je invloed op hebt. Maar er is meer. De energie die je hierdoor krijgt, strekt zich steeds verder uit waardoor je jouw cirkel van invloed steeds groter maakt. Daarmee verklein je automatisch jouw cirkel van betrokkenheid: je hebt simpelweg geen tijd om je druk te maken over ‘randzaken’. Het omgekeerde effect geldt overigens ook. Hoe meer je je richt op die randzaken in je cirkel van betrokkenheid, hoe minder tijd en energie je hebt om actie te ondernemen. Een goede reden om kritisch te kijken waar jij je tijd in stopt dus!

3 tips om een proactieve geluksvogel te worden

Een geluksvogel worden begint bij een proactieve houding die iedereen kan aanleren. We geven je een paar tips om vandaag nog toe te passen:

  1. Neem verantwoordelijkheid

Zie en erken jouw eigen verantwoordelijkheid voor problemen en lastige situaties die je ervaart. Die zit ‘m in de manier waarop je naar deze situaties kijkt en hoe je erover denkt, en welk gedrag je laat zien om het op te lossen.

  1. Teken jouw situatie uit

Zijn er op dit moment zaken op je werk die niet lekker lopen? Plaats deze situatie dan eens in de twee cirkels. Op welke aspecten heb je invloed en op welke niet? Wat kun je doen om jouw invloed te vergroten?

  1. Gebruik proactieve taal

Proactieve mensen stellen zichzelf bij het oplossen van problemen de ik-vraag: ‘Wat kan IK doen om… te zorgen dat we wel koffie op kantoor hebben vandaag?’ Let ook eens op jouw woordkeus. Beginnen jouw zinnen reactief met ‘Hij/zij had…’, ‘Had ik maar…’,’Ik kan niet/ ik weet niet/ ik wil niet…’? Of juist met ‘Ik ga…’, ‘Ik wil…’, ‘Ik kan wel…’? Formuleer vervolgens de komende tijd je zinnen bewust proactief.

Proactief geluk ervaren op de werkvloer

(On)geluk zit niet in een klein hoekje. Het zit in een cirkel, en je bepaalt zelf hoe groot je die maakt. Willen jullie je proactieve houding een flinke boost geven en jullie cirkel van invloed vergroten? Wij nemen jullie met een opleidingsprogramma op maat rondom dit thema graag mee in hoe jullie als organisatie meer invloed kunnen uitoefenen op het geluksgevoel wat jullie op de werkvloer ervaren.

Benieuwd wat we hierin voor jullie kunnen betekenen, met onze opleidingsprogramma's op maat

Ook geluk ervaren op de werkvloer?

Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts.
Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts