Mindset

Je groeit zo hard als jouw mindset

Coach jezelf naar een growth mindset en ervaar het groeipotentieel
Ik snap er niets van. Meer dan dit kan ik er niet van maken. Zo ben ik nou eenmaal. Dit lijken onschuldige uitspraken. Iedereen snapt wel eens iets niet, het is goed om je beperkingen te kennen en grenzen aan te geven. Of toch niet? Wat je over jezelf zegt, verraadt veel over je mindset. En die mindset heeft grote impact op wat je gelooft, doet en kunt. Tijd om jouw mindset eens kritisch onder de loep te nemen dus.

Archiefkast vol ervaringen

Je kunt jouw mindset zien als een archiefkast. Die ligt vol met gebeurtenissen die je meemaakte en met woorden en feedback die je ontving. Dit alles is netjes geordend en gelabeld in archiefmappen: je hebt er door jouw leven heen een bepaalde betekenis aan gegeven. Overtuigingen over wie je bent, hoe slim je bent en wat je kunt liggen in het archief dat jouw mindset vormt.

Welke archiefmap wordt afgestoft?

Stel, je geeft binnenkort een belangrijke presentatie. Je duikt, waarschijnlijk zonder dat je het door hebt, de archiefkast in. Jouw mindset vindt daar aanknopingspunten over wat je kunt verwachten en hoe goed je die presentatie gaat doen. Het antwoord kan verschillen van ‘dit is een mooie kans om het MT te laten zien hoe hard ik aan dit dossier hebt gewerkt’ tot ‘dit wordt mijn afgang voor het MT, presenteren is niet mijn ding’. Het eerste geeft blijk van een growth mindset, het tweede van een fixed mindset (naar Carol Dweck, grondlegger van dit gedachtegoed).

Fixed Mindset: beter dan dit wordt het niet

Mensen met een fixed mindset geloven dat intelligentie, persoonlijkheid en karakter vastliggen. Je hebt het of je hebt het niet, en beter dan dit wordt het niet. Opmerkelijk genoeg ontwikkelen vaak getalenteerde kinderen een fixed mindset. Ze doen het goed en krijgen daardoor steeds complimenten over hun prestaties. Het idee dat ze ergens goed in zijn zet zich vast, waardoor ze sneller faalangst ontwikkelen. Dit vertaalt zich in afhaken of juist in overpresteren.

Growth mindset: van fouten kun je leren

Mensen met een growth mindset geloven dat intelligentie, persoonlijkheid en karakter kunnen groeien. Het vraagt inspanning, toewijding en doorzettingsvermogen, maar dat vinden ze leuk,want ze leren! Deze mensen zijn minder bang om fouten te maken en zien in fouten juist weer kansen en mogelijkheden. Hierdoor geven zij hun persoonlijke groei ruim baan.

Je ‘hebt’ niet 1 van de 2 mindsets

De verleiding is groot onszelf een van beide mindsets toe te dichten. Maar daarmee zouden we onszelf juist weer vast zetten. Mindsets kunnen op bepaalde momenten meer of minder naar voren komen, en verschillen per thema (sport en werk bijvoorbeeld). In gesprekken met anderen die jouw mindset spiegelen, kan je eigen mindset versterkt worden. Bovendien vernieuwt jouw brein zich voortdurend, met dank aan neuroplasticiteit. Je kunt jezelf dus ook op latere leeftijd nog een growth mindset aanleren.

In 4 stappen van fixed naar growth mindset

Benut de neuroplasticiteit van jouw brein en ga zelf aan de slag met jouw mindset. Carol Dweck, reikt ons hiervoor 4 stappen aan in haar boek Mindset: the new psychology of success:

  1. Herken je fixed stem

Wie is het meest aan het woord, jouw fixed of growth mindset? Een fixed stemmetje vertelt je dat dit is hoe je bent en dat je gewoon niet goed bent in presenteren.

  1. Weet dat je een keuze hebt

Jij kiest zelf met welke mindset je uitdagingen, tegenslagen en kritiek interpreteert.

  1. Praat jezelf naar groei

Vertel jij jezelf dat die presentatie een ramp wordt? Praat jezelf naar een groeimindset en spreek jezelf toe: Ik ben er nog niet goed in, maar met wat inspanning kan ik dit leren en gaat het me lukken.

  1. Actie!

Een blijvende growth mindset ontwikkel je door te oefenen en dit te blijven doen. Je zult merken dat je steeds meer vanuit een growth mindset denkt. Een paar behulpzame technieken hiervoor:

  • Affirmaties. Hiermee herhaal je positieve gedachten naar jezelf. Bijvoorbeeld: ‘Ik vertrouw op mijn goede voorbereiding en maak een succes van deze presentatie’.
  • Positief taalgebruik. Dus niet: ‘zij is een betweter’ maar: ‘wat kan ik van haar leren?’ Of: ‘Ik ben op de goed weg.’ Ook een slimme techniek is het woordje ‘nog’ te gebruiken. Dus als jouw fixed mindset je vertelt dat je ergens niet goed in bent, maak je ervan ‘nog niet’.
  • Focus op de inspanning en het proces. En dus niet op het resultaat. Benadruk doorzettingsvermogen en inspanning en stel ook doelen die hieraan linken. Let ook op waarmee je jezelf en anderen complimenteert, dit stimuleert enorm om daar meer van te doen. ‘Zo wat heb jij hard gewerkt vandaag aan dit stuk!’ ‘Jeetje, lekker bezig, je hebt al zoveel vooruitgang geboekt.’

Met doorzettingsvermogen is veel mogelijk

Change can be tough, but I’ve never heard anybody say it wasn’t worth it. Een growth mindset zorgt dat je je met plezier blijft ontwikkelen. Dat gunnen we iedereen! Het ‘enige’ wat jij hoeft te doen, is veel oefenen en doorzettingsvermogen aan de dag leggen. Je helpt jezelf hierbij enorm als je feedback en/of complimenten geeft die jouw growth mindset stimuleren. Hoe je dit doet, lees je in ons blog over feedback geven en ontvangen.


Een growth mindset ontwikkelen op jullie werkvloer?

Willen jullie als organisatie aan de slag met jullie mindset en ervaren hoe groeien naar een growth mindset ook jullie organisatie als geheel doet groeien?  

Benieuwd wat we hierin voor jullie kunnen betekenen, met onze opleidingsprogramma's op maat

Wij helpen jullie hier graag bij, met een opleidingsprogramma op maat.

Neem direct contact op met een van onze groei-experts of bekijk hier hoe wij te werk gaan en wat we voor jullie kunnen betekenen.
Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts