Emoties

How to not give a f*ck?

‘Het is juist de kunst om je emoties te accepteren wanneer deze niet prettig zijn en te leren hoe om te gaan met tegenslagen.’
Ervaar jij weleens emoties waar je je niet prettig bij voelt? Wat doe je op het moment dat je dit realiseert? Dan kan het best lastig zijn om geen f*ck te geven, omdat je het geen fijn gevoel vindt. Het kan heel helpend zijn om op het moment dat je dit realiseert jezelf niet al te serieus te nemen en tegen jezelf te zeggen: who gives a fuck? Zo voel ik me nu eenmaal en dat gevoel mag er zijn… Maar hoe doe je dat nu en hoe kan geen f*ck geven jou helpen?

The Art Of Not Giving A Fuck

Mark Manson beschrijft in zijn boek “The Subtle Art Of Not Giving A Fuck’ dat je niet alleen maar moet denken dat je altijd positief moet zijn.

Het is juist de kunst om je emoties te accepteren wanneer deze niet prettig zijn en te leren hoe om te gaan met tegenslagen.

Heb jij de – laatste tijd – moeite met het omgaan met je emoties? Heb je altijd het gevoel dat je positief moet zijn en dat er geen ruimte is voor negatieve gevoelens? Dan kan het best zijn dat je je bevindt in de zogeheten Feedback loop from Hell.

Feedback loop from hell

Wanneer jij emoties hebt die jij als niet prettig ervaart, kun je hier op verschillende manieren op reageren. Je kunt je bijvoorbeeld onrustig voelen, je dit realiseren en je er vervolgens druk over maken dat je je zo voelt. Niemand voelt zich altijd vrolijk of goed, maar wanneer je jezelf oplegt dat je altijd vrolijk moet zijn, zul je hier absoluut niet vrolijker van worden.

Op het moment dat je je rot voelt en je daardoor nog slechter gaat voelen, omdat je het idee hebt dat je altijd gelukkig moet zijn, zit je in de Feedback Loop From Hell. Iedere keer wanneer je verdrietig bent, en je verdrietig wordt van het feit dat je verdrietig bent, zul je in deze verdrietige emotie blijven hangen. Hetzelfde geldt voor stress op werk. Wanneer je erg gestrest bent en je hiervan in de stress schiet, zul je alleen nog maar meer stress ervaren.

“De kunst van The Feedback Loop is om de emotie die jij als niet prettig ervaart te accepteren.”

Probeer niet in een vicieuze cirkel te komen. Dit is een cirkel waarin een situatie een bepaald gevolg heeft, dat op zijn beurt weer het eerste verschijnsel in stand houdt.

Geen fuck geven

Door geen f*ck te geven, stap je uit het moment. Dit helpt om niet in The Feedback Loop From Hell te belanden. Door uit de situatie te stappen, zorg je ervoor dat deze niet complex wordt en je niet dieper wordt meegetrokken in de vicieuze cirkel. Geen f*ck geven betekent niet dat je de situatie niet wilt aanpakken. Dit ga je op een later moment doen, zodat je de situatie rustig kunt analyseren. Je geeft je “f*ck” dus op een geschikt moment. Het is belangrijk dat je leert te accepteren dat je ook momenten hebt waarop je je gewoon even niet oké voelt.

Hoe geef je geen f*ck?

De hele truc van de Feedback Loop is om geen f*ck te geven. Maar hoe doe je dit?

Om geen f*ck te geven, kun je je vasthouden aan het volgende stappenplan:

Door je aan het stappenplan van de Feedback Loop te houden, zorg jij ervoor dat je niet blijft hangen in de emoties die je als vervelend ervaart. Wanneer je accepteert dat je niet lekker in je vel zit, krijgen je gedachten door de acceptatie rust: ze hoeven zich niet continu bezig te houden met de negatieve emoties. Het gevoel mag er zijn. Dus, voel je je even niet oké? Who gives a f*ck!

Not Giving A Fuck binnen jullie organisatie

Zijn jullie benieuwd hoe het toestaan van ieders emoties door ‘geen fuck te geven’ jullie organisatie kan doen helpen groeien?

Benieuwd wat we hierin voor jullie kunnen betekenen, met onze opleidingsprogramma's op maat

Benieuwd geworden?

Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts.
Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts