Het liefst zitten we allemaal goed in ons vel. Je hebt dan ruimte voor mensen om je heen, kunt logisch nadenken en je inleveren in anderen. Je kunt handelen, leren en je emoties beheersen. Klinkt goed, toch? Beland je in een stressvolle situatie, dan kun je die aan als je je lekker voelt. De stress valt binnen jouw ‘window of tolerance’. Je blijft dan goed functioneren. Met een beetje stress is dus niets mis.
Maar wat nu als die deadline gehaald is en je nog steeds dagelijks stress ervaart, bijvoorbeeld door de sfeer op kantoor? Of als er meteen 3 nieuwe deadlines bij komen? Als stress te lang aanhoudt of te hoog oploopt, schiet je het spreekwoordelijke raam uit. Bij stress maakt jouw lijf stresshormonen aan zodat je kunt vechten, vluchten of bevriezen. Kom je buiten jouw window of tolerance, dan blijft deze modus aan en wordt je window zelfs kleiner. Jouw stress-systeem wordt overgevoelig en je krijgt van de kleinste prikkels stress. Ook als er geen deadline of lastige collega in de buurt is.
Een overgevoelig stress-systeem is niet zonder consequenties. Jouw brein kiest een reactie en reageert op 2 mogelijke manieren:
In beide gevallen wordt jouw denkende brein korte tijd afgesloten. Je kan niet langer goed nadenken, iets opnemen of je emoties beheersen.
Hoe is het gesteld met jouw stress? En zit je nog binnen een gezond bereik? Je vindt hieronder een overzicht van de meest voorkomende stress-symptomen. Misschien herken je ze bij jezelf, in meer of mindere mate. Ben je overmatig aan het piekeren, slaap je slecht, ben je vergeetachtig, snel geïrriteerd, heel moe, gespannen of voel je je depressief? Druk je emoties weg door te snoepen, alcohol te drinken of andersoortig vluchtgedrag? Neem deze signalen van jouw lichaam en geest serieus én ga alvast aan de slag met de tips uit dit artikel.
Wil je stress de baas blijven? Dan is het effectief om je window of tolerance te vergroten in plaats van ‘binnen’ het window te blijven. Als er dan iets gebeurt, kun je kalmer reageren en in verbinding blijven met anderen. Wat kan je dan doen om je window of tolerance nu direct al te vergroten na een heftige of langdurige periode van stress?
Ga eerst op diep zelfonderzoek uit. Breng in kaart wat jou stress geeft. Doe dit eventueel met een coach of therapeut. En vergeet ook niet te kijken waarvan je juist ontspant en positieve energie krijgt. We helpen je graag op weg met wat onderzoeksvragen:
Zijn deze symptomen van stress in de vorm van hyper- of hypo arousal herkenbaar voor jullie? Hoe zou het voor jullie organisatie zijn als jullie collega’s meer rust zouden ervaren en jullie stress hanteerbaar zouden kunnen houden? Dit is te leren. Wij nemen jullie hier graag stapje voor stapje in mee, met een opleidingsprogramma op maat rondom dit thema.