Gewoontes

Kleine verandering, groot resultaat

Zoals de filosoof Aristoteles zei: “We are what we repeatedly do, excellence is not an act but a habit”.
Welke doelen heb jij allemaal voor dit jaar gesteld? Weet je het nog? En, hoe staat het er nu mee? De kans is aanwezig dat je je doelen uit het oog bent verloren, dat er onderweg wat is gebeurd waardoor het niet zo loopt als gepland of erger nog, je weet eigenlijk helemaal niet eens meer welke doelen je voor jezelf hebt gesteld. Herkenbaar? Niet zo gek!

Slechts 4% tot 19% procent van de mensen houdt de zelf gestelde goede voornemens vol. (Eigen) gedrag veranderen is namelijk moeilijk. Vaak zijn de doelen die je stelt groots en opwindend maar ook overweldigend. Aan het einde van de rit is er niks gebeurd en blijft alles bij het oude. Moeten we dan helemaal maar stoppen met het stellen van doelen voor onszelf en altijd alles laten zoals het is? Nee, zeker niet! Wat jou wel gaat helpen op weg naar het schrijven van dat boek, het lezen van al die boeken of het worden van die fitnessfanaat is de focus op het proces in plaats van het doel.

Verandering waarmaken door focus op het proces in plaats van de uitkomst

Het stellen van heldere doelen gaat weliswaar bijdragen aan het waarmaken van grote veranderingen. Maar, wat écht telt zijn de kleine gewoontes die je keer op keer in het dagelijks leven laat zien. Onderzoek laat zien dat juist de kleinste gewoontes uiteindelijk bepalen wie wij zijn, wat we doen en welke doelen we behalen. Kleine gewoontes noemen we ook wel microhabits.

Wat zijn microhabits?

De kracht van microhabits zit ‘m in de eenvoud. Een microhabit is een bepaalde handeling:

  • Die jou weinig tijd kost (denk hierbij aan maximaal een aantal minuten tot een half uur);
  • Die je in ieder geval eens per dag kan uitvoeren;
  • Die je weinig moeite, wilskracht en energie kost.

Hoe werkt dit?

Hoe kleiner de taak, hoe groter de kans is dat je het regelmatig doet. En hoe regelmatiger je het doet, hoe sneller het een gewoonte wordt. Vaak is er namelijk een lange tijd van hetzelfde gedrag nodig om de vruchten ervan te plukken en een werkelijke verandering door te maken. Het is dus belangrijk om de gewoonte die je wilt creëren zo klein mogelijk te maken. Het gaat erom dat het resultaat van ‘elke dag een klein beetje’ veel groter is dan van ‘in één keer heel veel’. Je maakt dan gebruik van de kracht van het stapelen.

Motivatie is geen betrouwbare factor

Door microhabits klein en gemakkelijk voor jezelf te maken zijn ze eenvoudig om uit te voeren. Als iets eenvoudig is om uit te voeren hoeft je motivatie niet groot te zijn om het iedere dag te doen. Motivatie is namelijk geen betrouwbare factor voor het behalen van je doelen. Motivatie is sommige dagen hoog, sommige dagen laag of zelfs niet aanwezig. Zo kan je een microhabit blijven doen ongeacht je motivatie.

Hoe kan je zelf microhabits opbouwen?

  1. Wie wil jij zijn

Besluit wie je wilt zijn in plaats van wat je wilt bereiken. Focus op het proces in plaats van het einddoel. Hoe je jezelf ziet, is de belangrijkste motivatie om nieuwe gewoontes aan te leren.

Voorbeeld: Ik wil meer regie pakken op mijn (werk)leven

  1. Bepaal je nieuwe microhabit

Je weet wie je wilt zijn, welk gedrag hoort daar bij? Houdt het klein, behapbaar en makkelijk uitvoerbaar zoals eerder besproken. Kies iets wat je elke dag kan uitvoeren, ongeacht de omstandigheden.

Voorbeeld: Elke avond maak ik zelf kort een planning voor de volgende dag of elke zondagavond maak ik een planning voor de komende week.

  1. Plak je nieuwe microhabit aan een bestaande gewoonte

De mantra is: nadat ik (noem hier je bestaande routine, iets wat je al deed) ga ik (de microhabit, kleine gewoonte) doen.

Voorbeeld: Elke avond na het avondeten neem ik maximaal 10 minuten om de volgende dag in te plannen, elke zondag na het avondeten neem ik maximaal 15 minuten om de aankomende week in te plannen

En dan… Just do it! Als extra stap, om het uitvoeren van de microhabit nog gemakkelijker te maken kan je voor jezelf de volgende vragen beantwoorden:

  • Hoe kan ik het overduidelijk maken dat ik de habit moet uitvoeren?
  • Hoe kan ik het aantrekkelijk maken om de habit uit te voeren?
  • Hoe kan ik het gemakkelijk maken om de habit uit te voeren?
  • Hoe kan ik het bevredigend maken om de habit uit te voeren?

Nieuwe gewoontes op de werkvloer implementeren?

Wij helpen jullie graag om te ontdekken welke microhabits binnen jullie organisatie het verschil gaan maken en hoe jullie deze in de praktijk kunnen brengen. Want als we de persoonlijke effectiviteit van iedere medewerker kunnen vergroten, dan behalen jullie de doelen van jullie organisatie veel moeitelozer.

Benieuwd wat we hierin voor jullie kunnen betekenen, met onze opleidingsprogramma's op maat

Wij helpen jullie hier graag bij, met onze opleidingsprogramma’s op maat rondom dit thema.

Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts.
Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts