Skills paspoort

Skills paspoort: Breng je volledige potentieel in kaart

Vergeet het ouderwetse CV en maak je eigen skills paspoort!
App-ontwikkelaars, leefstijlcoaches en NFT-experts bestonden tien jaar geleden nog niet. Welke banen er over tien jaar zijn? Niemand die het weet. Deze ontwikkeling vraagt om een andere benadering van de arbeidsmarkt. Want wat zegt een CV met een opsomming van banen en opleidingen nou eigenlijk over wat je kunt als professional? De oplossing in de 21e eeuw: een skills paspoort.

Stuur je CV skills paspoort naar …

Een skills paspoort is een CV 2.0. Het laat zien wat je vaardigheden zijn en geeft een overzicht van:

 • Je persoonlijkheid (wie ben ik?)
 • Je kennis en vaardigheden (wat kan ik?)
 • Je ambitie (wat wil ik?)

Kortom: je hele hebben en houden aan persoonlijkheid, ervaring en diploma’s in één visueel overzicht. Is dat nuttig? Zeker! Je bepaalt er jouw marktwaarde mee, nu en richting de toekomst.

Waarom een skills paspoort?

Een skills paspoort kan je op twee manieren helpen: om jezelf optimaal te presenteren aan potentiële werkgevers én voor je eigen professionele ontwikkeling. Werkgevers van nu vinden de vaardigheden die nodig zijn voor een functie steeds belangrijker dan ‘harde’ kennis en ervaring. Een werkgever wil weten wie je bent, wat je kan en wat je wilt. Laat het dus vooral weten als creativiteit, autonomie of tastbaar werken je drijfveren zijn. Dat maakt het voor een werkgever makkelijk je te matchen aan een functie.

Ook puur voor jezelf is het maken van een skills paspoort heel nuttig. Het geeft je inzicht in welke vaardigheden je al in huis hebt en welke nog niet. Hiermee kan je de controle te nemen over je professionele ontwikkeling. Weet jij welke skills je in huis hebt en welke je nog wilt ontwikkelen om tot de ultieme combinatie te komen? Dan kan je ook bepalen welke stappen je nu moet zetten. Met het volgen van een opleiding of training bijvoorbeeld. Dit sluit helemaal op het principe van een leven lang leren: relevant blijven in de wereld anno nu.

Wat een skillspaspoort je biedt

Kortom, met een skills paspoort:

 • Sluit je beter aan op de arbeidsmarkt als je een nieuwe baan zoekt.
 • Geef je je talenten optimaal weer, en de potentie ervan, nu en in de toekomst.
 • Blijf je duurzaam inzetbaar op de arbeidsmarkt, want je weet welke stappen je nu kan nemen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
 • Vergroot je je zelfvertrouwen en zelfinzicht.
 • Krijg je inzicht of je goed zit waar je zit, want je weet waar je energie van krijgt en waar je talenten liggen.

Zelf aan de slag

Lijkt het je wat, zo’n skills paspoort? Er zijn een aantal dingen waar je direct zelf mee aan de slag kunt om je vaardigheden in kaart te brengen:

 1. Houd een dagboek bij

Schrijf een week lang op waar je energie van krijgt en waarvan niet. Wat gaat je makkelijk af en wat kost je veel moeite? Analyseer na een week wat je hebt opgeschreven. De kans is groot dat er een rode draad te ontdekken is in wat je leuk vindt en waar je competenties liggen.

 1. Vraag feedback

Vraag aan verschillende mensen uit je omgeving hoe ze jou zien. Denk aan collega’s, maar ook vrienden en familie. Wat zien zij als jouw sterke punten?

 1. Schrijf je pensioenspeech

Je leest het goed; schrijf alvast je speech alsof je met pensioen gaat. Wat wil je laten terugkomen? Wat zegt dit over wat jij belangrijk vindt en waar je goed in bent? En wat zeggen anderen over jou?

Ben jij klaar voor de toekomst?

Cliché maar zeker waar: verandering is de enige constante factor. Bevrijd jezelf daarom van het ouderwetse CV en ga aan de slag met je skills paspoort. We sluiten ons graag aan bij de Amerikaanse auteur Robert Greene: “The future belongs to those who learn more skills and combine them in creative ways”.

Jullie eigen skills in kaart brengen?

Wij helpen jullie organisatie graag om jullie eigen skills in kaart te krijgen en om zo het potentieel van jullie mensen én organisatie te benutten, met onze opleidingsprogramma’s op maat rondom dit thema.

Benieuwd wat we hierin voor jullie kunnen betekenen, met onze opleidingsprogramma's op maat

Benieuwd wat wij hierin voor jullie kunnen betekenen?

Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts.
Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts