Klantcommunicatie

Klantgerichter werken? Verban de Paarse Krokodil

4 direct toepasbare tips om vandaag mee aan de slag te gaan
‘’Ja, hij staat daar …’’ De paarse krokodil staat in een hoek bij de conciërge van het zwembad. De moeder met blij dochtertje krijgt het gevonden voorwerp alleen niet mee naar huis. Eerst even 10 formulieren invullen graag … De reclame van een nationale verzekeraar uit 2004 staat veel mensen nog in het geheugen gegrift. De paarse krokodil werd het symbool van klantonvriendelijkheid. Paarse krokodillen, die wil je in jouw organisatie niet. Daarom geven we je 4 praktisch toepasbare tips voor klantgerichter werken.

Klantgericht of klantvriendelijk?

In het voorbeeld hierboven gebruiken we twee begrippen door elkaar: klant(on)vriendelijkheid en klantgerichtheid. We nemen eerst het verschil tussen die twee onder de loep:

Klantvriendelijkheid is meestal reactief en gaat over hoe je reageert op klanten die naar jou toe komen. Het is bovendien vrij letterlijk en gaat over hoe je praat, schrijft, kortom: communiceert met de klant. Hoe reageer je op een vraag of klacht? Hoe begroet je de klant?

Klantgerichtheid is proactief en gaat verder dan klantvriendelijk zijn. Het is de wil om de klant perfect te helpen en wat je daarvoor doet, ook ongevraagd. Het is de mate waarin je de behoeften, belangen en wensen van de klant weet te achterhalen. En er ook naar handelt, natuurlijk. Door klantgerichter te werken krijg je de klant écht enthousiast.

Klantgerichter werken maakt het verschil …

Je begrijpt: als je echt het verschil wilt maken, is klantgerichtheid cruciaal. Daarmee verban je paarse krokodillen naar het verleden, of voorkom je dat ze in jouw organisatie ontstaan. Daarom diepen we het begrip klantgerichtheid nog wat verder uit:

Klantgericht = mensgericht. Verplaats je in de ander. Richt je op de mens die je voor je hebt. Onbewust willen we als mens allemaal gezien, gehoord en begrepen worden. Je vervult dus met mensgerichtheid een basisbehoefte van de klant.

… en levert jouw organisatie ook veel op

Klantgerichte bedrijven zitten vol met mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn de klant perfect te helpen. Mooi meegenomen is dat dit hen zelf ook veel waarde oplevert:

  1. Nieuwe klanten zonder marketingkosten. Enthousiaste klanten worden ambassadeurs die hun verhaal doorvertellen. En dat is de beste marketing die je kunt hebben, die bovendien niets extra kost.
  2. Meer omzet dankzij loyaliteit. Ambassadeurs blijven langer klant en kopen meer.
  3. Meer werkplezier. Werken met blije klanten is leuk en maakt je werk ook makkelijker. Hoe zou het voor jou zijn als je elke dag klantcontact hebt waar je energie van krijgt?

Klantgerichter werken? Zelf aan de slag met 4 praktische tips

Het leuke is dat we als mens van nature zijn geprogrammeerd om anderen te helpen. Klantgericht ‘doen’ is dus in de basis heel goed te doen:

  1. Het begint met aandacht

Aandacht geven, meer hoef je eigenlijk niet te doen. Simpel, toch? Neem de tijd voor jouw klanten. Dat klinkt misschien logisch, maar zeg eens eerlijk: luister je altijd echt? Volledig, toegewijd en aan niets anders denkend? Zet jouw natuurlijke nieuwgierigheid ‘aan’. Dat vraagt een basishouding waarin je ervan uitgaat dat de ander oké is. Kost dat moeite? Lever de inspanning toch, de beloning is groot. Oh en als je luistert, vergeet niet het ook te laten merken met luistersignalen.

  1. Geef een 5-sterrengevoel

Door aandacht te geven, krijgt jouw klant vanzelf al het gevoel dat hij/zij belangrijk is. En dat is ook zo. Bouw dit contact verder uit voor een 5-sterrengevoel. Zorg dat iemand zich welkom voelt, en vertel pas over jouzelf en jouw product als je de ander zijn verhaal hebt laten doen. Maak het contact met de klant ook persoonlijk.

  1. Kies de positieve insteek

Positiviteit brengt je ver, ook als je klantgerichter wilt werken. Geef klanten complimenten en bevestiging, wel gemeend natuurlijk. Ook is het slim om je taalgebruik eens onder de loep te nemen. Heb je het vaak over wat niet kan, benoem dan in plaats daarvan eens wat wel kan. Dit alles vraagt natuurlijk om een positieve basishouding. ‘Kan niet’ bestaat niet bij jou.

  1. Verwachtingen waarmaken en overtreffen

Verwachtingen waarmaken is de basis. De kunst is om van daaruit verder te denken: waar kun je verrassen? Dan kom je op het niveau van de wow-factor en ambassadeurs. De kunst is om verwachtingen goed te managen, en van daaruit te verrassen. Daarmee trigger je positieve emoties en stijg je boven de verwachtingen uit.

Extra tip: noem de klant in je hoofd een gast

Consumenten zijn statistiek. Klanten zijn mensen.

Consumenten, bewoners en inwoners zijn statistiek. Ben jij klaar om ze te behandelen als mensen en die paarse krokodil vaarwel te zeggen?

Nóg klantgerichter werken?

Wij helpen jullie organisatie graag om optimaal klantgericht te communiceren en van jullie klanten ambassadeurs te maken, met onze opleidingsprogramma’s op maat rondom dit thema.

Benieuwd wat we hierin voor jullie kunnen betekenen, met onze opleidingsprogramma's op maat

Benieuwd wat wij hierin voor jullie kunnen betekenen?

Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts.
Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts