Spiegelen

Na elk gesprek met een energieboost naar buiten?

Spiegelen als geheim wapen voor een goed gesprek
Keihard werken of 1 grote energieboost. Het ene gesprek loopt stroef, je praat langs elkaar heen en na afloop voel je je ‘leeg’. Hoe kan het dan dat je na die andere meeting fluitend op de fiets of in de auto stapt? Het uur vloog voorbij zonder dat je het doorhad. Het sleutelwoord? Spiegelen.

We willen gezien en gehoord worden

Een goed gesprek vraagt om afstemming op de ander. Dat bereik je door te spiegelen, waarover later meer. Waarom is die afstemming zo belangrijk? Simpel: jouw gesprekspartner wil gezien en gehoord worden. Net als ieder ander mens, overigens. Door af te stemmen geef je jouw gesprekspartner precies dat signaal: ik zie, hoor en erken jouw wereldbeeld.

Het begint met oprechte interesse

Afstemmen geeft elk gesprek en de relatie met jouw gesprekspartner een boost. Dat is al een perfecte reden om in je volgende gesprek de verbinding eens (extra) bewust te zoeken. Hoe? Het begint met oprechte interesse en aandacht. Zeg eens eerlijk: hoe nieuwsgierig en open was jouw houding in dat laatste gesprek dat stroef liep? Zou het zo kunnen zijn dat je zelf veel aan het woord was? Een logische valkuil, je wilt als mens tenslotte zelf ook gezien en gehoord worden.

Spiegelen: leiding nemen door te volgen

Spiegelen is de sleutel om af te stemmen op de ander. En om impact te maken: mensen zijn bereid zich door jou te laten leiden als jij hen volgt. Merk je bepaald gedrag of handelingen op bij jouw gesprekspartner? Dan gaan jouw spiegelneuronen ‘aan’. Zonder dat je het zelf door hebt, begin je al bepaald gedrag te spiegelen. Het resultaat is dat we ons meer betrokken, begrepen en verbonden voelen met anderen. Laat staan wat je kunt bereiken als je dit spiegelgedrag ook nog bewust inzet!

3 dimensies van spiegelen

Spiegelen is een stuk meer dan simpelweg een ander nadoen. Globaal zijn er 3 dimensies waarop je kunt spiegelen: lichaamshouding, stemgebruik en woorden. Deze leiden we af uit een onderzoek van Mehrabian naar de interpretatie van inconsistente communicatie (woorden zijn tegengesteld aan houding en/of stemgebruik). We blijken een inconsistente boodschap te interpreteren via lichaamshouding (55%), stemgebruik (38%) en woorden (7%). En dat is nog in een neutrale situatie. Stel je eens voor wat er gebeurt als emoties een rol spelen. We geven je drie direct toepasbare technieken om zelf mee aan de slag te gaan:


 1. Lichaamstaal spiegelen

Lichaamstaal heeft de meeste impact, dus benut dit potentieel. Probeer een ander eens te spiegelen op bijvoorbeeld:

 • Stand van de voeten
 • Richting van het lichaam
 • Tics’ van het lichaam overnemen
 • Handgebaren
 • De manier waarop iemand lacht
 • Gezichtsuitdrukking / mimiek. Jouw gezicht heeft meer dan 70 spieren, maak er dankbaar gebruik van!
 • Voor gevorderden: ademhaling (tempo en diepte)

 1. Stemgebruik spiegelen

Ook met jouw stem is een wereld aan verbinding te winnen. Let eens op het volgende:

 • Accent. Praat je met iemand uit Drenthe of de randstad?
 • Toonhoogte. Heeft iemand een hoge of juist lage stem?
 • Volume. Spreekt iemand hard of juist zacht?
 • Intonatie. Gebruikt iemand klanken of is de spraak vlak? Ligt nadruk op bepaalde woorden?
 • Tempo. Praat iemand snel of juist langzaam?

 1. Woorden spiegelen

‘Slechts’ 7% van de hele taart, maar zeker interessant om mee te nemen bij spiegelen is woordgebruik. Omschrijft jouw gesprekspartner de situatie als ‘geweldig’? Herhaal dit woord dan later in het gesprek en laat een ‘fantastisch!’ achterwege, ook al bedoel je er hetzelfde mee. Je voorkomt daarmee dat je uit verbinding raakt.

Probeer het zelf en laat je verrassen

Wil jij na elk gesprek met een energieboost naar buiten lopen? Spiegel dan de komende tijd in elke vergadering eens bewust het gedrag van jouw gesprekspartner. Misschien wel juist van die ene waarmee het soms wat stroef loopt. Laat je verrassen door het resultaat!

Leren spiegelen binnen jullie organisatie?

We laten jullie graag de kracht van spiegelen ervaren binnen jullie organisatie, met een opleidingsprogramma dat we op maat voor jullie maken.

Benieuwd wat we hierin voor jullie kunnen betekenen, met onze opleidingsprogramma's op maat

Benieuwd wat wij hierin voor jullie kunnen betekenen?

Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts.
Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts