Feedback

Feedback is een cadeautje. Of toch niet?

Waarom je zelfs met positieve feedback een negatief effect kunt bereiken
‘Mooi stuk, ik had niet anders van je verwacht!’, ‘Wat fijn dat ik de resultaten al heb. Jij levert zoveel kwaliteit in korte tijd!’, ‘Je presentatie was echt goed. Ze zaten op het puntje van hun stoel!’

Dit soort complimenten krijg je graag, toch? Feedback is een cadeautje, zo horen we vaak. Zeker als die positief is. Je voelt je gezien en met nieuwe energie ga je door met je werk. In werkelijkheid kunnen we zowel met positieve als negatieve feedback een averechts effect bereiken. We zetten op een rij waar het mis kan gaan, en uiteraard hoe je collega’s wél waardevolle feedback geeft.

Feedback triggert je mindset

Met feedback geef je een terugkoppeling over gedrag van de ander en het resultaat daarvan. Hoe je dat het beste aanpakt, lees je in ons blog over feedback. Maar wist je dat je met jouw feedback ook de mindset van je collega stuurt? Sommige goedbedoelde uitspraken zoals de complimenten hierboven dragen bij aan een fixed mindset in plaats van aan een growth mindset (lees ook ons blog over deze verschillende mindsets). En daar help je die collega niet verder mee.

Feedback op proces vs. resultaat

De voorbeeldcomplimenten aan het begin van dit artikel zijn gericht op het resultaat. Daarmee wakker je een fixed mindset aan. “Mooi stuk, ik had niet anders van je verwacht!” bevestigt dat je goed kunt schrijven. Natuurlijk zorgt dat in eerste instantie voor een heerlijk gevoel, maar dat is tijdelijk. Want wat als het volgende stuk dat je oplevert wat minder briljant is en jij met een fixed mindset zit? Het stimuleren van een growth mindset zou hier behulpzamer zijn. Die levert je motivatie, doorzettingsvermogen en zin in ontwikkeling. Zo is het bij een kind dat zit te tekenen beter om te zeggen ‘Wat ben je lekker aan het tekenen’ (gericht op het proces) dan ‘Mooie tekening’ (gericht op het resultaat).

Help je collega met groeigerichte feedback

Je hebt dus de kans om jouw feedback nóg waardevoller te maken: stop met prijzen van het resultaat en start met het bemoedigen van het proces. Je geeft dan groeigerichte feedback. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Persoonlijke feedback op wat je collega doet:

“Wow, het is echt terug te lezen dat je de afgelopen weken hard aan dit stuk hebt gewerkt.”

“Wat fijn dat je de resultaten zo snel voor me hebt verzameld. Ik weet dat je daar extra aandacht aan hebt besteed.”

“Je hebt echt goed nagedacht over hoe je je presentatie wilde insteken. Dat was te zien, want iedereen zat op het puntje van zijn stoel toen jij presenteerde.”

Tips voor het geven van groeigerichte feedback

  1. Vervang bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden door bijwoorden en werkwoorden:

“Knap geschreven” (zegt iets over het proces) in plaats van “Mooie tekst” (zegt iets over het product).

  1. Stel vragen die zelfreflectie prikkelen. Bijvoorbeeld over mogelijke oplossingen, alternatieven en hints:

“Wow, het is te zien dat je hard hebt gewerkt aan dit stuk! Wat heb je gedaan om dit tot een succes te maken?”

“Ik hoorde dat het niet makkelijk was om alle informatie compleet te krijgen. Welke manieren heb je gebruikt om het op te lossen?”

  1. Richt je op het proces en de ontwikkeling:

“Jeetje, wat een verschil met de eerste keer dat je dit deed. Je hebt je echt weten te ontwikkelen hierin.”

  1. Benadruk dat fouten en tegenslagen bijdragen aan groei:

“Dit is niet gegaan zoals verwacht en gehoopt. Wat kunnen we hieruit leren voor een volgende keer?”

Echte cadeautjes uitdelen

Wil jij dat collega’s jouw feedback voortaan echt als cadeau zien? Let dan de komende tijd eens bewust op jouw formulering. Complimenteer je het proces? Focus je op het resultaat? Door heel bewust groeigerichte feedback te geven, word je er steeds vaardiger in.


Groeigerichte feedback binnen jullie organisatie

De focus verleggen van feedback geven op het proces in plaats van op het resultaat, kan de werkcultuur van jullie organisatie een flinke positieve boost geven. Wij kunnen jullie helpen deze switch in focus binnen feedback geven te maken, met een opleidingsprogramma op maat rondom dit thema.

Benieuwd wat we hierin voor jullie kunnen betekenen, met onze opleidingsprogramma's op maat

Benieuwd wat wij hierin voor jullie kunnen betekenen?

Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts.
Laat je inspireren door de ervaring en creativiteit van onze experts