Gemeente Emmen

Psychologische veiligheid vergroten

Meer onderling begrip en vertrouwen onder medewerkers, voor een fijnere en efficiëntere samenwerking
“Op de werkvloer merken we dat het onderlinge begrip en vertrouwen tussen collega’s toegenomen is, waardoor zij beter met elkaar kunnen samenwerken én de kwaliteit van dienstverlening richting de inwoners nu hoger is”
Erik Mellema
-
Teamleider
Groeiambitie

‘Hoe zorgen we ervoor dat onze medewerkers elkaar beter kunnen begrijpen en vertrouwen?’

De gemeente Emmen wilde graag dat hun medewerkers van de clusters Uitkeringsverwerking, Balie en Financiën nog prettiger en efficiënter met elkaar zouden gaan samenwerken. Daarvoor was het belangrijk dat deze medewerkers elkaar meer zouden kunnen begrijpen en vertrouwen.

No items found.

Onze oplossing

De oorspronkelijke vraag was om medewerkers te leren hoe ze elkaar feedback konden geven. Na afstemming met de opdrachtgever, adviseerden we om nog een stapje verder te gaan. En om ons te focussen op de essentie van feedback kunnen geven: het onderlinge vertrouwen tussen medewerkers versterken. Die psychologische veiligheid is namelijk een belangrijke basisvoorwaarde om een sfeer te kunnen creëren waarin mensen het gevoel hebben feedback te kunnen en mogen delen.

Met die verscherpte focus faciliteerden we een licht, divers en prikkelend opleidingsprogramma, dat één jaar duurde. We kozen voor een kloppende balans in trainen en reflecteren, zodat medewerkers optimaal konden groeien.

In fases werkten we toe naar meer onderling begrip en vertrouwen, door stapje voor stapje thema’s te behandelen als:

  • De basis van samenwerken en psychologische veiligheid;
  • Leren aanspreken, afspreken en uitspreken;
  • Het 'wij-gevoel' creëren;
  • Inleven in de ander;
  • Pro-actief te werk gaan;
  • Feedback en complimenten geven en ontvangen;
  • Resultaten en positieve energie verankeren

We zorgden ervoor dat het opleidingsprogramma aansloot op de grote diversiteit van medewerkers en we maakten het leren en ervaren zo leuk mogelijk voor de teams.

“Het opleidingsprogramma maakte positieve energie en vertrouwen los. Het zorgde direct voor meer psychologische veiligheid op de werkvloer, wat feedback geven en ontvangen makkelijker maakte. Onze collega’s vonden het opleidingsprogramma waardevol”
Erik Mellema
-
Teamleider

Jouw eigen vraag oplossen?

Onze groei-experts denken graag met je mee, in hoe wij jouw mensen het beste kunnen laten groeien én hoe we je daarmee kunnen helpen de doelen van jouw organisatie te behalen.